Hävettää. Menin hetken mielijohteesta, täysin ajattelematta, sanomaan jollekin jotakin tulenarkaa, jotakin jota ei olisi pitänyt sanoa. Tekisi mieli selitellä ja korjailla sanojani, mutta se vain pahentaisi asiaa. Nyt kun olen märehtinyt tekoani pari päivää, soimannut itseäni ja hävennyt hutilointiani, hankkinut kaikesta tästä jopa lämpöä ja pari vuorokautta kestävän migreenin, mietin, kuinka ankara olenkaan ollut jälleen kerran itselleni.

Enkö voisi antaa anteeksi, olla hyvä myös sille elämäni tärkeimmälle henkilölle: minulle?

Työterveyspsykologi Ronnie Grandell toteaa kirjassaan Itsemyötätunto, että useimmille myötätunnon osoittaminen muita kohtaan on helpompaa kuin itselleen. Voit testata omalla kohdallasi itsemyötätuntosi tason täällä.  Itsemyötätunto tarkoittaa yksinkertaisimmillaan Grandellin mukaan sitä, että kohtelee itseään kuin hyvää ystävää.

 

Forest dreaming

 

Usein pitkään kestäneen kiireen ja paineiden alla ote lipsuu, eikä ihminen kerta kaikkiaan enää pysty huippusuoritukseen. Olennaista on siis stressin pitkäkestoisuus, sillä lyhytaikainen stressi voi päinvastoin toisinaan toimia tuloksia ja tarkkuutta parantavana tekijänä. Kun stressi pitkittyy, voimat alkavat aivan huomaamatta ehtyä, tarkkaavaisuus herpaantua, epäonnistumiset alkavat kasaantua ja lopulta tapahtuu epäsuotuisia möläytyksiä kuten omalla kohdallani.

Nämä epäonnistumiset johtavat helposti itsensä soimaamiseen ja moittimiseen, joka puolestaan pahentaa olotilaa, jolloin lopputuloksena voi olla henkisesti ja fyysisesti heikko, epäonnistunut ja kertakaikkiaan voimaton olo. Tällaisina ajanjaksoina olisi erityisen tärkeää osoittaa itseään kohtaan myötätuntoa, sillä lempeyden ja ystävällisyyden avulla on mahdollista palautua ja tyynnyttää stressaantunut mieli. Seuraavin keinoin on mahdollista lisätä itsemyötätuntoa silloin kun olo on kurja ja epäonnistunut.

 

Ketunleipä

Näin lisäät itsemyötätuntoasi:

  • Katso peiliin, katso suoraan silmiisi. Hymyile. Tee hassu ilme. On tutkittu, että jopa tekohymy ja nauru lisäävät positiivisuuttamme, sillä ne ovat luontaisia refleksejämme, jotka kertautuvat ja tarttuvat.
  • Muistat ehkä, kun pienenä ollessasi äiti silitteli päätäsi, ja rentouduit turvallisessa läheisyydessä. Silitä nyt itseäsi, paijaa lempeästi otsaasi, päälakea, hartioitasi. Ota lopuksi lämmin halausote, olet ansainnut ison halauksen!
  • Kaiva esiin valokuva lapsuudestasi. Katso kuvaa, sitä kuinka viaton ja välitön vielä tuolloin olit leikkiessäsi, haaveillessasi, kun elit juuri tätä hetkeä. Sano tuolle menneisyyden nuorelle minälle pari rohkaisevaa ajatusta, toivo hänelle kaikkea hyvää, sano olevasi ylpeä kaikesta, josta hän on tähän mennessä selviytynyt.
  • Hengitä syvään. Sulje silmäsi. Mitä ajatuksia ja huolenaiheita mielessäsi risteilee? Kuuntele ne arvostelematta kuin kuuntelisit ystäväsi huolia. Voit myös avata silmäsi ja kirjata päällimmäiset huolenaiheet ylös. Tarjoat näin kuuntelevan olkapään itsellesi, silloin kun aiheet ovat sellaisia, joita et halua jakaa muille. Sulje sitten taas silmäsi ja keskity hengitykseesi minuutiksi tai pidemmäksi ajaksi. Katso lopuksi huolenaiheiden listaa uudelleen. Onko joku ongelma listalta ratkaistavissa? Ovatko ongelmat sellaisia, että voisit vain antaa niiden olla, hyväksyen tapahtuneen? Ehkä voit vain antautua tapahtuneelle ja antaa itsellesi anteeksi.
  • Tarjoa itsellesi lepohetki. Stressaantuneena on otollinen hetki hemmotella itseä, mutta tee se terveellisesti! Unohda alkoholi (joka mustaa mieltä entisestään) ja rasvaiset herkut. Syö jotain kevyttä, juo virkistävä vihermehu tai raikasta vettä, katso lempielokuvasi, tai nuku vaikkapa päiväunet. Mitä tahansa teet, muista, että sen on tarkoitus olla hyväksi sinulle, elämäsi tärkeimmälle ihmiselle. ♡

 

ProjectBeGood